fbpx
„The business of living is almost entirely about capturing imaginations. Whatever little is left is about taxation“

Munca sanatoasa in corp sanatos

de

Fie ca ne place sau nu, daca este adevarat ca o buna parte din copilarie, din adolescenta si din prima tinerete ne-o petrecem pe bancile scolii, este la fel de adevarat ca in postura de adulti ne petrecem mai mult de o treime din viata muncind. O alta treime ne-o petrecem dormind, astfel incat, in afara cazurilor fericite in care ceea ce facem este o adevarata pasiune, ne ramane foarte putin timp pentru ceea ce ne dorim cu adevarat.

De aceea, ar fi deosebit de important sa ne putem bucura in voie de momentele in care suntem lipsiti de constrangerile impuse de societate.  (Lasand la o parte nota pesimista in care am inceput, rolul scolii si, apoi, al muncii, sunt de necontestat. O societate in care toti ar avea cat timp liber si-ar dori, fiind lipsiti de griji materiale, ar avea mult mai multe sanse sa devina una haotica, dezorganizata, violenta, decat sa se transforme intr-o gradina a edenului, in care fiecare, in functie de vocatie, ar planta flori sau ar picta peisaje in lumina inserarii ). Pentru aceasta ar fi necesar sa putem muncii in conditii cat mai adecvate unui model de viata sanatos, fie ca este vorba de o munca fizica, intelectuala, sau de o imbinare, in proportii variate a acestora.

Una dintre preocuparile esentiale ale cuiva care munceste intr-un birou ar trebui sa fie confortul fizic de care are parte. Acest gen de munca presupune, de multe ori, ore suplimentare si lipsa activitatii fizice de-a lungul zilei – dezavantaje majore, care, in timp, pot avea urmari neplacute. Un simplu scaun ergonomic, de pilda, este absolut necesar. Pauzele trebuie folosite cat mai eficient si cat mai activ; omul nu este construit, fiziologic, pentru a sta jos sau culcat 16 – 18 ore pe zi.

De aceea, daca pe lista de achizitii de la locul de munca vedeti trecut ‘mobilier birou’, ar trebui sa profitati de moment. O pozitie mai sanatoasa eficientizeaza si stimuleaza munca intelectuala si este timpul ca sefii sa inteleaga asta. Va fi spre binele tuturor.

 

Categorii:
work is fun

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title