Poate Cotabita are totusi dreptate si am stele in palma mea.
Si nimeni nu-mi poate sterge destinul din ea.
Imi place mult cantecul formatiei VH2, imi da incredere.
Si e bine ca e asa, pentru ca unde incredere nu e, nimic nu e.
A venit timpul din an cand la televizor si in noi ruleaza retrospective de toate felurile, se fac liste cu promisiuni pe care nu le vom respecta si cu promisiuni pe care poate vom incerca sa le respectam, desi lucrurile nu o sa iasa intotdeauna cum scrie in prospect.
Ma gandeam sa ne asezam virtual la o masa rotunda si incapatoare, din lemn de culoare inchisa, intr-o cofetarie ticsita cu aratari dulci si arome irezistibile, si sa depanam impreuna cateva ganduri despre 2011. Eu aleg o tarta cu zmeura si incep sa scriu. Voi puteti alege ce vreti, ca avem de unde, si puteti lasa langa farfurii bilete cu ganduri despre anul care a trecut. Ce-a fost frumos, ce ramane de fapt in memorie dupa un an intreg scurs prin noi?
In ianuarie am observat cu uimire ca am implinit 36 de primaveri si nimic din peisaj nu seamana cu vreo proiectie suflata dinspre 1975 spre 2011.
Februarie – deprimanta luna, nici macar Valentine Day-ul implantat cultural in neuronii tot mai multor natiuni n-a schimbat ceva esential.
Martie – interesant ca nu-mi amintesc mai nimic din martie, in afara de frig, frig, frig, frig, frig si de la capat.
Aprilie – luna in care am descins complet inocenta la San Francisco. De fapt vroiam sa merg iar la New York, ca nu mai fusesem de doi ani si aveam eu ideea asta cu nuanta de obsesie ca impresionistii de la Metropolitan sunt curiosi sa-mi mai vada inca o data figura. Cu mare scandal am luat bilete de avion pentru San Francisco si de atunci nu m-am mai intors niciodata complet inapoi. Cine poate avansa o explicatie logica a faptului ca sunt asa de fericita intr-un clanking cable car, ca pot privi ore in sir la Golden Gate Bridge fara sa ma plictisesc sau ca ma inunda o veselie suspecta cand urc intr-un tramvai istoric de pe linia F-Market Street, cine poate avansa deci o explicatie logica este rugat sa lase un semn scrijelit cu briceagul pe coaja unui copac, sa intelegem si noi mecanismul motivational.
Mai – luna in care am aiurat ca aud pasarile, dar nu erau decat crengile goale din Chicago, plictisite de ger.
Iunie – luna in care am agonizat cand sa plec in Romania si cat sa stau.
Iulie – luna in care am plecat in Romania si mi-am vazut parintii dupa doi ani. La finalul lui iulie am aterizat pentru prima oara la Paris cu gand sa petrec doua saptamani acolo, dupa un zbor de doua ore si jumatate care mi s-a parut mai lung decat unul de noua ore, tocmai pentru ca imi setasem mintea ca e scurt, deci nu am avut deloc rabdare (cand trec Oceanul imi zic ca voi petrece 24 de ore in avion, deci noua sau zece sau unspe ore nu par asa de multe. Arta de a te prosti pe tine insuti e vitala pentru un trai fericit. Numai dupa ce te rezolvi pe tine poti incepe sa ii manipulezi pe ceilalti). Prima seara la Paris a fost epocala, dar nu sunt pregatita psihic sa o povestesc, prietenii stiu de ce. M-a uimit profund apoi faptul ca am fost capabila sa colind linistita, fara sa intru in transa ca de obicei. Cea mai puternica impresie a fost cat de afectuoase sunt cuplurile in cafenele, oamenii aceia chiar traiesc, nu se prefac cu arta in fiecare zi. Poate le spune cineva si americanilor ca exista placeri mai mari pe lume decat sa fii perpetuu politically correct.
Cea mai iubita imagine din Paris mi-e deocamdata alaturarea lui Danse a la ville si Danse a la campagne de Renoir, cele doua cupluri de dansatori in marime naturala care pot fi vazute la Musee D’Orsay. M-am uitat pana mi-a venit ameteala, am facut o poza si am plecat sa savurez o bagheta si o cola pe o banca langa Luvru. Dar sa nu ma intind cu Parisul, ca ramanem in iulie.
August – luna in care am revenit pentru a doua oara la Deva si am simtit o combinatie interesanta intre dorinta de a ramane si nelinistea de a pleca iar.
Septembrie – luna in care m-am intors la Chicago si am aflat ca toate conturile pe care le ingrijisem cu mare atentie vreme de cativa ani m-au inselat cu alt contabil. Venisem incarcata de impresii si gata sa impart totul cu ele, insa mi-au dat de inteles ca nu le intereseaza nimic din ce depaseste granitele suburbiei si ca as face bine sa imi caut alta locatie pe care sa o inund cu entuziasm.
Octombrie – luna in care n-am acceptat cele de mai sus. Spre final insa chiar am inceput sa caut altceva. Tot in octombrie am fost la concertul lui Goran Bregovic la Chicago Symphony Orchestra Hall si mi s-a confirmat ce banuiam inca de la inceputul lui martie, si anume ca n-am succombat de tot in fata rutinei existentiale, ca mai am chef de viata si descoperiri, si ca de fapt ma aflu intr-o tranzitie spre nu se stie exact ce, o tranzitie care se respecta si care, in consecinta, poate sa lase loc pentru surprize placute.
Noiembrie – luna in care trebuia sa ma pregatesc de retrospectiva si nu stiam ce sa spun.
Decembrie – luna in care Jingle Bells si americanul scoate din garaj luminitele de la capatul tunelului de trecere spre bucatarie si decoreaza cat mai bogat peluza, spre incantarea copiilor, a soferilor si a cui se mai nimereste in zona. Eu personal anul acesta n-am picat chiar atat de tare sub puterea nici unei magii dar pentru la anul mi-am propus sa invat sa cred iar.
Amintirile cele mai frumoase din 2011 sunt locurile pe care le-am vazut, oamenii pe care i-am intalnit si cu ale caror ganduri m-am descoperit de multe ori intr-o armonie aproape totala, cartile bune pe care nu m-am putut abtine sa le cumpar, randurile pe care le-am scris si caldura pe care am simtit-o in raspunsuri.
Va doresc capacitatea de a imagina un 2012 superb si puterea de a trai la inaltimea imaginatiei.
(Sa nu uitati de biletele cu impresii despre 2011, e perfect daca le lasati impaturite langa farfurie.)
Draga Amalia
Ce frumoasae urarea ta „Va doresc capacitatea de a imagina un 2012 superb si puterea de a trai la inaltimea imaginatiei”, care parca vine din „King’s Speech”, un film „care surprinde caractere şi stări” cum spuneai la inceput de an.
http://amalia.revistatango.ro/2011/01/kings-speech/
Anul tau a inceput cu intrebari de genul „Cat cumparam?” ca sa fie suficient,
http://amalia.revistatango.ro/2011/01/cat-cumparam/
cand te minunai frumos de „Elasticitatea clipei” si de „ce jucarie ciudata e timpul!”
http://amalia.revistatango.ro/2011/01/elasticul-clipei/
si te bucurai de „Un week-end perfect”
http://amalia.revistatango.ro/2011/01/un-week-end-perfect/
si de „cum ne bucura actorii” cu „Talent si context”.
http://amalia.revistatango.ro/2011/01/talent-si-context/
Si a urmat alt „Week-end”
http://amalia.revistatango.ro/2011/01/week-end/
si altul petrecut in The District de unde ne-ai scris „Cineva acolo la Nashville va iubeste”
http://amalia.revistatango.ro/2011/01/cineva-acolo-la-nashville-va-iubeste/
Eu te-am crezut si am crezut in toate minunatiile de care esti demna si m-am bucurat cand ne-ai dat un „Update alb” atunci cand „a venit zapada la Mahomed”.
http://amalia.revistatango.ro/2011/02/update-alb/
Am calatorit mult in acest an cu tine fara sa ne cumparam bilete scumpe de avion incepand cu „Budapesta wishfully reloaded”
http://amalia.revistatango.ro/2011/02/budapesta-wishfully-reloaded/
si am aflat care sunt cele „Zece lucruri care imi plac in America”
http://amalia.revistatango.ro/2011/02/zece-lucruri-care-imi-plac-in-america/
printre care si despre „densitatea de comercianţi amabili” in „Merchandise exchange”.
http://amalia.revistatango.ro/2011/02/merchandise-exchange/
Am facut „Vizite peste mări şi stări” in care unii ne-am regasit in „… Am dus..componente de calculator, loţiuni de fertilitate, jeleuri, camere foto seminţe de flori…”
http://amalia.revistatango.ro/2011/03/vizita-de-prietenie/
Am citit si recitit „Douăzeci de scriitori” si am dat zvon in tara sa aflu si eu si sa citesc cu încântare scrierile „celui mai frumos animal cu două capete”, cum spune Alice Năstase despre cuplul scriitoricesc pe care îl formează cu Simona Catrina, in lectura volumului „Andiamo”.
http://amalia.revistatango.ro/2011/03/douazeci-de-scriitori/
Am invatat reguli de baza in „Cele 12 invataturi ale Emigrarii catre fiica sa, Amalia” care nu ar avea voie „sa nu mai trambiteze niciodata ca pleaca undeva definitiv”
http://amalia.revistatango.ro/2011/03/cele-12-invataturi-ale-emigrarii-catre-fiica-sa-amalia/
Am fost la dentist si am aflat ca „După extracţie mulţi viteji se arată…”
http://amalia.revistatango.ro/2011/03/dupa-extractie-multi-viteji-se-arata/
si apoi a venit primavera cu „Tot zbor, viaţa-ncepe iar”
http://amalia.revistatango.ro/2011/04/tot-zbor-viata-ncepe-iar/
cu amintirile despre calatorii mai vechi „I „heart” Niagara”
http://amalia.revistatango.ro/2011/04/i-%e2%80%9eheart%e2%80%9d-niagara/
sau mai noi „From California, With Love”
http://amalia.revistatango.ro/2011/04/from-california-with-love/
si marea ta dragoste „San Francisco’s Cable Cars”.
http://amalia.revistatango.ro/2011/04/san-franciscos-cable-cars/
Ne-am infoiat in pene citind in „Storybook Transylvania” despre Timişoara în revista CNN Traveller
http://amalia.revistatango.ro/2011/05/storybook-transylvania/
Cu „Şi dacă e adevărat… ” ne-am intors la noua ta dragoste descoperita si la un scriitorul francez care şi-a împărţit viaţa între Paris şi San Francisco şi apoi s-a mutat la New York.
http://amalia.revistatango.ro/2011/05/si-daca-e-adevarat/
M-am ascuns „Departe în lumea dezlănţuită”
http://amalia.revistatango.ro/2011/05/departe-in-lumea-dezlantuita/
dar ne-am indragostit ca si tine in filmul în curând pe monitoare, iphone-uri şi alte bâzdâcuri de pe care trage cu ochiul fiecare…de minunile technicii fara de care devenim tot mai handicapati pe zi ce trece.
Mare mi-a fost bucuria sa citesc despre „City of Chi”
http://amalia.revistatango.ro/2011/05/city-of-chi-at-its-very-best/
si „City of Chi – episodul 2” pentru ca pentru mine City of Chicago este egal cu AMALIA.
http://amalia.revistatango.ro/2011/06/city-of-chi-episodul-2/
Si oricat de frumos ar fi Chicago pentru unii ca mine, mi-ai aminit ca iubesc sa casc ochii ore si zile la Golden Gate Bridge,
http://amalia.revistatango.ro/2011/06/golden-gate-bridge/
unde as petrece un „Sweet Rustic Fairytale”
http://amalia.revistatango.ro/2011/06/sweet-rustic-fairytale/
si zic ca si tine ca pamantul e rotund si orice ai face gandurile tale fug la noua dragoste un de ai vrea sa te plimbi pe „Lombard Street, cea mai întortocheată stradă din lume”
http://amalia.revistatango.ro/2011/06/lombard-street-cea-mai-intortocheata-strada-din-lume/
si sa observe „Oamenii din San Francisco”
http://amalia.revistatango.ro/2011/07/oamenii-din-san-francisco/
Apoi a venit vara si cum mai toti eram „Între zboruri”
http://amalia.revistatango.ro/2011/07/intre-zboruri/
am poposit la „Castelul Mocioni din Bulci, Arad”
http://amalia.revistatango.ro/2011/07/castelul-mocioni-din-bulci-arad/
iar mai apoi am luat aminte la minunatele „Note pariziene”
http://amalia.revistatango.ro/2011/08/note-pariziene/
scrise de o doamna cu o poşetă şi o valiză care intr-o zi de tihna m-a delectat cu „Alte note pariziene”
http://amalia.revistatango.ro/2011/08/alte-note-pariziene/
si am observant cu tristete ca vara trecea dar m-ai inveselit plimbandu-ma „Prin Deva, la pas”
http://amalia.revistatango.ro/2011/08/prin-deva-la-pas/
si prin Cetatea Devei.
http://amalia.revistatango.ro/2011/09/cetatea-devei/
Pentru ca nu am trait niciodata „Teama de Zbor” mi-ai aminti ca “Am stâlcit-o adesea cu oamnenii dar mai niciodată cu cărţile”
http://amalia.revistatango.ro/2011/09/teama-de-zbor/
si aproape m-ai convins cu „Puterea Marului Ravnit” ca am nevoie de un smart phone, mai ales pentru harti.
http://amalia.revistatango.ro/2011/10/puterea-marului-ravnit/
Apoi m-ai dus la concert si l-am vazut pe „Goran Bregovic la Chicago Symphony Orchestra Hall” cum „a facut dragoste cu sufletele noastre in spatiul select al salii orchestrei simfonice din Chicago”
http://amalia.revistatango.ro/2011/10/goran-bregovic-la-chicago-symphony-orchestra-hall/
A venit toamana si m-ai convins sa imi „Caut job”
http://amalia.revistatango.ro/2011/11/caut-job/
si eu te-am convins ca “Achieverul, NU e treabă complicată si trebuie sa crezi in tine si in faptul ca esti cea mai buna exact asa cum s-a intamplat atunci cand mi-ai povestit „Cum am învăţat să conduc (maşina)”
http://amalia.revistatango.ro/2011/11/cum-am-invatat-sa-conduc-masina/
pentru ca sa ne amintim undeva, candva impreuna o „Poveste cu parfum”
http://amalia.revistatango.ro/2011/12/poveste-cu-parfum/
si bucuria pe o traiesc acultandu-te povestind „2011 reloaded”
Amalia draga, Cotabita are totusi dreptate si ai stele in palma ta. Si nimeni nu-it poate sterge destinul din ea.
Draga ami, desi ai avut un an „nelinistit” sa spunem, iti doresc sa traiesti la fel de intens si sa vizitezi cat mai multe locuri ca apoi sa ne duci si pe noi cu tine pe acele meleaguri.
Te pup cu drag din Deva si sper sa invat sa fiu si eu la fel de puternica cum esti tu si sa simt la intensitatea la care simti tu totul.
Sarbatori fericite si cat mai frumoase posibil!
Bonjour ma copine, ou bien bonsoir , car entre Paris et Chicago sont des heures!,
Draga mea prietena!! cu tine am deschis cutia sufletului si a memoriei si mi am amintit la randul meu toate culorile acestui an! intre bucurii si tristeti de tot felul. Intre calatoriile mele , deoarce nu cred ca am avut un alt an in viata unde sa fii strabatut atatea taramuri, Turicia, Anglia, Italia, Austria si in final , acasa , Oh si parca mi e iar dor de mirosul de primavara pariziana, verde , cu fericirea oamenilor ce se arata pe fata! cel mai frumos moment a fost , venirea ta la Paris, am simtit , o adevarata vacanta interioara, cu lenevit pe banci in parcuri, cu plimbat in autobuze, cu metrouri in miez de noapte si restaurante cu gradina; am fost in sali de cinema, si pe stradute cu parfum din alt secol si totul a fost un miracol;
Anglia ramane pentru mine un alt capitol;), mai bun sau mai rau, ce ma impresioneza la ei e culoarea ierbii, Italia, e caldura si arta, Turcia, au fost pisicile ce stau tolanite pe strazi;
Cel mai frumos moment ramane cel in care ai venit aici, te astept cand vrei tu ! Merci ca ai venit cu mine sa vezi „minuit à Paris ” intr o sala uitata de lume in St Germain!
Sa ai un an bun, multa pace si lumina in suflet si toate visele sa ti devina realitate! Sarbatorile sa ti fie pline de caldura sufleteasca si cat mai linistite!
te pup, de la Paris, cu drag si prietenie!
Draga Amalia,
O sa dau curs invitatiei tale si am sa iau un loc la masa…wow, am ajuns in pragul lui 2012 deja! Anul caruia ne pregatim sa-i spunem Good Bye sau Adio dupa caz , a fost un an bun si generos pentru mine. Am strabatut mari si tari, mi-am regasit vechi prieteni si mi-am facut altii noi. Dar mai presus de orice am descoperit echipa Tango si pe voi, maiastrele , care desi sunteti asemenea, sunteti atat de diferite: Alice e buna ca painea calda, tu esti sofisticata ca o bautura fina iar Simona este pur si simplu ca un dus rece. Asa ca-ti multumesc pentru clipele de sinceritate si incantare pe care ni le-ai daruit si iti doresc sarbatori fericite si un an nou fabulos!
Cu prietenie,
Amalia, frumoasa retrospectiva ta. Frumoasa, pentru ca ai fost la Paris, orasul unde m-as intoarce mereu, unde cred ca as putea sa traiesc si sa ma simt aproape acasa, mereu. La Musee D’Orsay am umblat o zi intreaga, de una singura, revenind iar si iar in sala Van Gogh, nevenindu-mi sa-mi cred ochilor si simturilor ca ma aflu intr-un loc unde pot admira atatea lucrari, nu prea multe totusi ( vreo saisprezece, saptesprezece ) ale celui care m-a impresionat, cu impresionismul sau, mai mult ca oricine altcineva.
Poate ma voi gandi asemeni tie, retrospectiv, la anul ce se apropie de finish.
Pana atunci insa da-mi voie sa-ti transmit gandurile mele bune si sa-ti doresc un Craciun plin de lumina in suflet! 🙂
Ce an frumos si plin ai avut, Amalia! Te invidiez pentru vizita in Romania in special. Sa fie 2012 si mai si, ca sa te citim cat mai des!
Eu n-am mare lucru de zis de anul meu, decat ca ma bucur ca a trecut. Vreau doar sa ma uit inainte si sa sper la mai bine.
Amalia, una peste alta se pare ca ai avut un an bun!
Eu abia astept sa se termine, desi stiu ca simpla schimbare de numar -2012 – nu inseamna neaparat si schimbarea in bine a destinului meu.
Oricum, voi ramane un fan infocat al blogului tau si in anul care vine!
Sarbatori cu bucurie, lumina si speranta !!!
Foarte frumos! Dar or fi si altele nespuse. Sper sa-ti fie bine tie si celor dragi tie.
Te pupam cu dor si drag,
canadienii